Zeven wist-je-datjes over de pinã colada.

El pinã colada. Het wereldberoemde drankje waarbij je meteen denkt aan zon, zee en strand. Maar wat is het nu eigenlijk? Ter ere van de pinã colada-dag zijn wij zeven leuke wist-je-datjes tot op de bodem gaan uitzoeken.

1. Pinã colada betekent letterlijk strained pineapple (a.k.a. vers ananassap).

Dit is dan ook één van de belangrijkste ingrediënten aangezien deze zomerse cocktail is gemaakt op basis van rum, ananassap en kokosnoot crème. Het gebruikelijke garnituur is een maraschino kers.

2. De legende zegt dat de pinã colada is uitgevonden door een piraat.

De Puerto Ricaanse piraat Roberto Cofresi (a.k.a. El Pirata Cofresi) had als streefdoel het moraal van zijn bemanning op te krikken en gaf daarvoor zijn mannen een mengeling van ananas, kokosnoot en witte rum. Dit was de basis voor het recept van de pinã colada zoals we het de dag van vandaag nog steeds kennen.

De echte ontdekker is echter Ramon ‘Monchito’ Marrero. Hij had de opdracht gekregen om voor het Caribe Hilton’s Beachcomber bar een nieuw drankje te maken voor het ‘high class’ cliënteel. Na drie intense maanden, was de pinã colada geboren.

3. De pinã colada is het officiële drankje van Puerto Rico sinds 1978.

Doordat de cocktail werd uitgevonden in een stadje genaamd San Juan in Puerto Rico, werd het dan ook officieel uitgeroepen tot het nationale drankje.

4. Er bestaat zoiets als ‘The pinã colada song’.

Eigenlijk heet het liedje ‘Escape’ van Rupert Holmes en ging de tekst totaal niet over de pinã colada. De eerste lyrics waren namelijk “If you like Humphrey Bogart and getting caught in the rain.”. Gelukkig veranderde hij last-minute nog zijn gedacht waardoor het uitgroeide tot een gekend liedje uit de jaren '80.

5. Een pinã colada is een relatief gezonde cocktail.

Als je dit drankje maakt volgens het officiële recept, heeft deze cocktail 243 calorieën. Lijkt dat veel voor je? Besef dan dat andere cocktails ongeveer 500 calorieën bevatten.

6. ‘Swerelds grootste pinã colada was 310 liter groot.

Hij is gemaakt in London’s Rumfest in 2010. Om alles te mengen hebben ze zelf een cementmixer gebruikt.

grootste pina colada

7.    Er zijn enorm veel variaties op de pinã colada.

Zo is er de ‘Jackolada’, gemaakt met een half deeltje Jack Daniels en een ander half deeltje witte rum. Een andere variatie is de ‘Miami Vice’. Deze bestaat voor de helft uit een strawberry daiquiri en voor een helft uit de pinã colada. Het was dus een basis voor een heleboel cocktails.

Zelf een pinã colada maken? Vind hieronder alvast het recept voor de perfecte pinã colada.

Pina colada