Zeven dingen die je niet wist over Rum

Schip ahoy piraten. Het is vandaag de officiële dag van de rum en dan kunnen we niet anders dan je begroeten als een piraat. Rum en piraten zijn namelijk net als een kip en een ei. Onafscheidelijk. Vandaag maken we je een echte rumspecialist met deze 7 weetjes.

1. Rum was vroeger bedoeld als ‘medicijn’.

Het was het voornaamste middel tegen scheurbuik. Wanneer legers of piraten op lange expedities gingen, beschimmelde het drinkwater dat ze mee namen als snel. Daarom hadden ze elks hun eigen manier om dit te voorkomen. De militairen deden rum, wijn en een limoentje bij de rum. Dit noemde men dan Tot ‘o rum. Voor de piraten was enkel rum genoeg, of misschien nog een limoentje bij speciale gelegenheden. Zij noemden hun drankje Grog.

2. Rum heeft een lange tijd de bijnaam Nelson’s Blood gekregen.

Waarom? Dat vroegen wij ons ook af. Het had eigenlijk een simpele reden. Volgens een legende stierf Admiraal Nelson tijdens de Battle van Trafalgar. Na afloop werd zijn lichaam terug naar het thuisfront gebracht in een kist. Niks mis mee toch? Nee, tot je weet dat de kist vol rum zat. Vandaar deze gekke bijnaam voor rum.

3. Rum is niet ontstaan in de Caraïben.

Ondanks dat momenteel meer dan 80% van alle rum wordt geproduceerd in de Caraïben, is het niet de plaats waar rum is ontstaan. Rum heeft het licht gezien in het oude China en India. In de Caraïben hebben ze het distillatieproces erbij gevoegd. Vandaar dat zij bekend staan voor hun rum, maar de oorsprong ligt eigenlijk in China en India.

4. Bijna elk land heeft zijn eigen rum

In onze vorige blogpost legden we al uit dat er weinig regels zijn bij het maken van Rum., hierdoor heeft bijna elk land zijn eigen versie van rum.

5. De duurste fles rum is afkomstig van Jamaica.

Rumproducenten Wray and Nephew produceerden in de jaren 1940 een reeks flessen waarin zelfs blends vanuit de jaren 1910 in verwerkt waren. De fles zou om en bij de 54.000 dollar kosten en er zijn er momenteel nog maar vier van te vinden.

Duurste fles rum ter wereld alchemistbox

6. Één van de vele redenen voor de populariteit van rum is airconditioning.

Je leest het goed. Airconditioning. Het verhaal zegt dat sinds de uitvinding van airco, de populariteit van rum enorm is gestegen. Dit kwam omdat door airconditioning mensen sneller naar warme landen gingen. Landen waar rum al enorm populair was. Deze toeristen dronken dan een lekkere rumcocktail of gewoon een puur glaasje rum en waren meteen verkocht door de heerlijke smaak van deze drank. Waar airconditioning toch niet allemaal goed voor is.

7. Rum is een populaire drank om te gebruiken in cocktails.

Van mojito’s tot caipirinha’s. Van de daiquiri tot de pinã colada. Allemaal zijn ze gemaakt op basis van rum. De meest uit het oog springende rumcocktail is wel de rum sour. Deze is afkomstig van Barbados en wordt geserveerd in een schelp.