Alles wat jij moet weten om een tequila specialist te worden!

Tequila, het drankje bij uitstek om... volledig los te gaan en wild te doen. Voor een feestje, snel nog wat shotjes tequila om in de mood te komen. Je herkent het scenario waarschijnlijk wel. Het is de bekendste manier van tequila drinken. Maar het is tijd om deze mindset te veranderen. Tequila is namelijk zo veel meer dan het ‘ik wil snel zat worden shotje’. De belangrijkste weetjes over tequila hebben we voor jou samengevat in onze vier ‘hows’. .

De 4 hows van Tequila.

1. How to know it’s real tequila.

Als je hoopt op heerlijke tequila moet het natuurlijk wel echte tequila zijn. Maar wanneer is het nu echte tequila? Tequila mag enkel en alleen tequila genoemd worden als het afkomstig is uit bepaalde plekken in Mexico. Je kan het vergelijken met champagne, die enkel de naam champagne mag krijgen als het afkomstig is van Champagne, Frankrijk.

Echte tequila wordt geproduceerd in Jalisco, een staat in het westen van Mexico. Alle andere dranken op basis van de agaveplant die niet uit Jalisco komen, mag je dus geen tequila noemen. Deze dranken moet je officieel ‘agave spirit’ noemen.

Nu we toch over agave bezig zijn. De echte en meest pure tequila is gemaakt op basis van de blauwe agave plant. Er zijn ook goedkopere en minder pure versies, maar als je liever geen hoofdpijn hebt na een avondje tequila, dan drink je best 100% pure tequila. Pure tequila is namelijk zodanig gemaakt dat alle deeltjes die voor een enorme hoofdpijn kunnen zorgen, worden verwijderd. Dus als je hoofdpijn hebt na een avondje tequila drinken, weet je dat het mogelijks aan de kwaliteit lag.

2. How to drink tequila like a real Mexican.

One tequila shot, two tequila shots, three tequila shots, floor. Tequila wordt het meeste gedronken in de vorm van een shot, samen met een citroen en wat zout.  Dit zal mogelijk aankomen als een klap, maar het is niet de manier waarop je tequila zou moeten drinken. Als je de Mexicaan in jezelf naar boven wilt halen, moet je eerst en vooral échte tequila drinken. Aangezien je ondertussen het verschil kent tussen echte, pure tequila en goedkoper en minder pure tequila mag dit alvast geen probleem zijn.

Daarnaast is het belangrijk om te genieten van de tequila. Je kan het vergelijken met hoe de Schotten whiskey drinken. Lekker puur. Je ruikt de heerlijke aroma’s, neemt een slokje, laat de smaak en de aroma’s volledig hun werk doen. Geen sprake van een citroen en een beetje zout. Als je een verwarde Mexicaan wil zien, kan je deze eens proberen te vragen in Mexico. Een verwarde blik gegarandeerd.

3. How to make tequila.

Natuurlijk weet je graag wat je nu eigenlijk bent aan het drinken. Tequila wordt gemaakt op basis van het sap van de blauwe agave plant (ook wel agave tequilana genoemd). Deze plant heeft maar liefst zeven  jaar nodig om zich volledig te ontwikkelen. Tijdens al die jaren worden alle bladeren en deeltjes van de plant verwijderd waardoor je 100% pure tequila bekomt. De plant heeft die jaren  nodig, want als hij (of zij) vroeger wordt verwerkt, is de kans groot dat de tequila van die plant toch nog een hoofdpijn-bezorger zal zijn.

Na 7 lange jaren wachten wordt de plant herwerkt tot tequila zoals we het echt kennen. Eerst wordt de agave verwarmd in een oven voor ongeveer 3 dagen. Op dit moment wordt de zoetheid (ja zoetheid) van de tequila ontwikkeld. Na deze 3 dagen wordt de agave geplet voor nog eens 3 dagen. Zo worden de ontwikkelde suikers beschikbaar gemaakt en wordt het echt sap. Om de tequila af te werken, laten ze deze nog volledige dag gisten in grote tanks. Na het gistingsproces is de tequila blanco klaar. Deze tequila is nu helemaal klaar om te gebotteld te worden. Voor meer kwalitatieve tequila, laten ze de tequila soms nog even rijpen. Dit kan gaan van 3 maanden (tequila reposado) tot 3 jaar (tequila extra anejo).

Echte, pure tequila heeft dus maar liefst tussen de 7 en de 10 jaar nodig om zijn smaak helemaal tot zijn recht te laten komen. Dus zoals we hierboven hebben geleerd, verdient hij de juiste, Mexicaanse drinkwijze.

4. How to keep your bottle of Tequila safe.

Zolang je niet de intentie hebt om een fles tequila binnen te zwieren in één nacht (please don’t), kan je jouw fles tequila het best uit het zonlicht bewaren. De zon heeft een slechte invloed op het Mexicaanse drankje, omdat de smaak na één of twee dagen verandert door de verdamping.

Voor de ultieme tequila-ervaring bewaar je jouw fles tequila ook best niet in de koelkast. De koude temperatuur gaat ten koste van de heerlijke aroma’s van de tequila.

Kort samengevat, je bewaart je fles tequila het beste in de drankenkast, uit de zon en op kamertemperatuur.

Nu kijk je helemaal anders naar tequila toch? De volgende keer dat je vrienden zeggen dat tequila slecht is of ze hoofdpijn bezorgt, kan jij als ware tequila specialist ze haarfijn uitleggen hoe het precies zit.

Benieuwd hoe je tequila kan gebruiken in een recept?