Wat maakt rum zo uniek?

Yo-ho-ho. Nee het is niet de kerstman. Het zijn wel de piraten. Jawel, Augustus is de maand van de rum. Wij zijn alvast gaan uitzoeken wat deze parel uit de Caraïben zo uniek maakt.

1. De regels

In tegenstelling tot heel wat andere dranken is er maar één regel voor het maken van rum. Want wat is rum nu eigenlijk? Het antwoord is simpel. Rum is alles dat wordt gemaakt van suikerriet of van zijn bijproducten. Een spirit gemaakt van gegiste suikerrietstroop in New England? Noem het rum. Een spirit gemaakt van Nicaraguaans rietensap? Ook dat is rum. Geen regels dus voor rum, de badboy der dranken.

2. De smaak

Rum wordt gemaakt van suikerriet en zijn bijproducten waarvan suikerrietenssap en suikerrietstroop de meest voorkomende basisproducten zijn. Daar wordt water en gist toegevoegd, waarna er een soort wijn ontstaat. Nog even distilleren en de basisvorm van rum is gemaakt. Nu begint het gedeelte dat het meeste invloed heeft op de smaak.

Het rijpingsproces

Het maakt niet uit welke rum je drinkt, de spirit is sowieso gerijpt. Dit proces gebeurt dan ook bijna altijd in eiken vaten waarbij het warme weer in de Caraïben zorgt voor een toevoeging van extra karakter, diepte en zachtheid. Maar dat is niet het enigste, het warme weer zorgt ervoor dat het rijpingsproces zal versnellen. Zo is vijf jaar rijpen in de Dominicaanse Republiek gelijk aan tien jaar rijpen in het koude Schotland. Toch even nadenken voor je eigen rum produceert in België?

Gebruik van suikerriet

Ook het soort gebruikte suikerriet heeft een invloed op de smaak. Zo heeft rum gemaakt op basis van suikerrietstroop een karamel- en vanille-achtige smaak. Rum gemaakt op basis van suikerrietsap daarentegen heeft een veel hardere en scherpere alcoholsmaak. Ook de regio van productie heeft vanzelfsprekend een invloed op de smaak van de rum.

3. De kleur

Doorzichtige Rum

Rum is een van de enige dranken die je in meerdere kleuren terugvindt. Van gewoon doorzichtig tot volledig zwart. Maar vergis je niet. Een kleurloze rum betekent niet dat deze niet lang genoeg grijpt heeft. De doorzichtbaarheid en smaak zorgt ervoor dat de rum goed is om heerlijke cocktails te maken.

Gold Rum

Iets donkerder is de gold rum. De kleur is afkomstig van de eiken vaten en is bruin gekleurd.  De meeste rum wordt gerijpt in een vat waar ooit whisky in heeft zitten rijpen. Dit komt omdat whisky wettelijk maar één keer gerijpt mag worden in een vat. Het zou zonde zijn om dat vat dan gewoon weg te gooien en daar hebben rum producenten handig op ingespeeld. Deze rum moet op zijn minst drie jaar rijpen en is een beetje zoeter van smaak. Deze rum is ook perfect voor cocktails, of om gewoon on te rocks te drinken.

Dark Rum

De donkerste rum die er bestaat is de dark rum. Deze rum heeft een rijpingsperiode van minstens vijf jaar en wordt soms ook zwarte of rode rum genoemd. Deze versie heeft een meer houten karakter en de smaak wordt gedomineerd door karamel. Je drinkt deze rum best gewoon on the rocks zodat je kan genieten van zijn volle smaak.

Al deze eigenschappen maken deze drank uniek en het proeven meer dan waard. Zin gekregen in een lekkere rumcocktail? Probeer zeker eens de mojito!