Ontdek waarom Albatross-likeur zo uniek is!

Albatross on the rocks

Authentiek, creatief en uniek. Dat zijn de drie belangrijkste voorwaarden voor Alchemistbox wanneer we een nieuw cocktailrecept samenstellen. Diezelfde hoge eisen stellen we uiteraard aan de partners die de ingrediënten leveren voor onze verfrissende cocktails. Onze ‘Red Ginger’ is hier een mooi voorbeeld van. 

Zo bevat de Red Ginger ‘Meyer’s gin’ (de eerste en enige gin op basis van de kiwibessen), en ‘Albatross’ (een likeur op basis van braambessen en citroen). Hiermee hebben we in het mooie West-Vlaanderen twee spirits gevonden die perfect passen in het Alchemist-verhaal. Maar wat maakt die laatstgenoemde, Albatross, nu zo uniek? We interviewden Thomas Geers, oprichter en CEO van Albatross.

Hoe is Albatross ontstaan?

"Een drietal jaar geleden ben ik beginnen experimenteren met een recept van een tante van mij. Zij maakte één keer per jaar vlierbloesemlikeur. Een deel van de productie deelde ik dan uit aan mijn beste vrienden. Elk jaar moest ik hen teleurstellen: ze wilden meer flessen dan mijn tante kon produceren! Het ‘productieseizoen’ stond ieder jaar met rood in hun agenda aangekruist." vertelt oprichter Thomas Geers ons al lachend. "Ikzelf merkte dat de likeur gesmaakt werd en dus begon ik te broeden op een commercieel idee."

Thomas huurde een pand, zorgde voor een volledige installatie en begon te experimenteren. Telkens een nieuwe lading likeur werd geproduceerd, volgde een uitgebreide proefsessie. De door de proevers aangehaalde verbeterpunten werden aangepast in de volgende productieronde. Zo veranderde de likeursamenstelling zelfs volledig: braambessen en citroen vervingen het oorspronkelijke vlierbloesem (sorry, tante!). 

Enkele proefsessies en aanpassingen later was de Albatross in 2015 helemaal ‘ready to go’. De eerste flessen Albatross likeur vertrokken naar de winkels en horecazaken.

Hoe beschrijf je Albatross het best?

Als gevolg de uitgebreide experimenten, is de Albatross-likeur een volledig nieuw concept. Door met volledig verse braambessen en citroenen te werken en zelf siroop te koken (uniek in België!) ontstaat een gebalanceerde zoetzure likeur. Albatross kan niet enkel als mixer bij cocktails gebruikt worden: het lagere alcoholpercentage zorgt ervoor dat de likeur zelfs puur als aperitief kan dienen! 

Waarom is Albatross net dat tikkeltje anders?

“Albatross probeert zich op twee vlakken te onderscheiden:

  • De natuurlijkheid van alle producten: alles wordt zelf gedaan, er wordt niet in grote hoeveelheden aangekocht en geen concentraat gebruikt.

  • De ambachtelijkheid: zoals al gezegd, de hele productie van begin tot einde nemen we voor onze rekening.

Dit doen we omdat we kwaliteit willen garanderen. Ook halen we er simpelweg meer voldoening uit op deze manier: Albatross is mijn passie", zegt Thomas.

Hoe drink je Albatross het best?

"Aha! Dit is een van de grote voordelen van Albatross – of misschien wel het grootste: Albatross heeft enorm veel verschillende toepassingen. Erg populair is onze likeur gemengd met cava of witte wijn als aperitief. Maar ook puur drinken kan. En uiteraard als mixer bij cocktails, zoals in een heerlijke Red Ginger van Alchemistbox natuurlijk”, lacht Thomas. “Het leuke aan de Red Ginger is de toegankelijkelijkheid: mensen die normaal niet zo graag gin drinken, lusten vaak wel een Red Ginger door de zoetzure smaak en het lage alcoholpercentage. Geen klassiek gin-recept dus!” Iets waar wij ons bij Alchemistbox hélemaal in kunnen vinden natuurlijk…

Albatross ontdekken?

Kriebelt het om Albatross zelf te ontdekken? De Alchemistbox ‘Red Ginger’ bevat de in het interview besproken cocktail op basis van Meyer’s Gin en Albatross. Met deze box kan je zelf deze cocktail vier keer maken. Het recept en materiaal voor de beginnende barman- of vrouw zoals een barlepel en maatbeker zijn bij de box inbegrepen. Ontdek de bartender in jezelf en creëer zelf een heerlijke cocktail met deze creatieve likeur.

Albatross likeur
Brian De Herdt