Waar komt de beste rum vandaan?

We hebben al heel wat geleerd over rum ondertussen. Één van onze zeven weetjes over rum was dat er weinig regels zijn voor het maken van rum en er daardoor enorm veel rum is. Elk land heeft wel zijn eigen rum en iedereen die het wilt, kan zijn eigen rum maken. Niet gemakkelijk om de juiste rum te kiezen toch. We helpen je een beetje. We hebben voor jou deze vijf landen op een rij gezet die volgens ons de beste rum hebben.

1. Barbados

Barbados, de geboorteplek van de commerciële rum. De rumhandel werd hier opgestart en dat had een goede reden. Barbados was één van de stops op de befaamde slavery triangle. Een driehoek van handel waarbij Europeanen met allerlei spullen naar Afrika gingen om zo slaven ‘te kopen’. Deze slaven werden naar de ‘nieuwe wereld’ gevoerd. Ook wel bekend als Midden-Amerika. Eens daar werden ze bij opbod verkocht en moesten ze niks anders doen dan werken op plantages. Ook op suikerrietplantages dus.

Rum die afkomstig is van Barbados rijpt altijd in gebruikte whiskey of bourbon vaten. Daardoor creëren ze rum met een houtige smaak en een toets van kokosnoot of vanille. Perfect voor in cocktails dus!

2. De Filipijnen

Niet meteen het eerste land waar je aan denkt als je rum hoort, toch? Het eiland heeft echter alles dat nodig is om een geweldige rum te maken. De rumproductie in de Filipijnen is gestart rond de 19de eeuw. Het waren de spanjaarden die het introduceerden.

White rum en gold rum zijn de meest voorkomende rums. De Filipijnen proberen hun rum een lekkere zoetigheid mee te geven. Een beetje wijn-achtig eigenlijk. Perfect voor een lekker glaasje on the rocks.

3. Cuba

Als er nu één land was dat niet mocht ontbreken in dit lijstje, dan was het wel Cuba. Een land dat bekend staat voor zijn sigaren en zijn rum. De rum van Cuba is bekend over heel de wereld, buiten in de Verenigde Staten… Gek toch. Dit komt door het conflict tussen beide landen en het bijhorende handelsverbod. Pas sinds Barack Obama dat verbod ophief kon er toch rum vanuit Cuba naar de Verenigde Staten worden getransporteerd.

De rum die de Amerikanen jarenlang hebben moeten missen heeft enorm veel Spaanse toetsen. Hij is helder en droog. Wat dus resulteert in een scherpere smaak in de mond. Deze rum ervaar je best gewoon on the rocks.

4. Jamaica

Bob Marley en reggae. De TWEE eerste dingen waar we aan denken bij het horen van de naam Jamaica. Maar daar kan je gerust rum aan toevoegen. Jamaica staat enorm bekend voor zijn rum. De duurste fles rum ter wereld is namelijk afkomstig van Jamaica. Lees meer hierover in onze vorige zeven-weetjes-over-rum blogpost.

Maar wat maakt Jamaicaanse rum nu zo speciaal. Het antwoord is simpel en moeilijk tegelijk. Jamaicaanse rum is beroemd voor zijn ‘hogo’. Geen idee wat dat is? Geen probleem, wij wisten het ook niet. Hogo is een funky, zwavelrijke geur en smaak dat je doet denken aan benzine maar dan op een goede manier. Ze creëren hun hogo door het behouden van ‘dunder’. Dit is een drab van vaste stoffen die overblijft na de fermentatie. Het proces waarmee de alcohol wordt gecreëerd.  Deze drab wordt dan gebruikt als gistbron. Dit zorgt ervoor dat er delen van de vorige rum ook in de nieuwe rum terechtkomen en voor dat tikkeltje extra zorgt.

5. India

Het land waar het allemaal écht begon. In Barbados is de commerciële rum ontstaan, maar de eerste spirit op basis van suikerriet is afkomstig van India. Ondanks dat India niet echt bekend is voor zijn rum, heeft het veel raakpunten met de drank. Rum is namelijk niet enkel afkomstig van India, het zijn ook de grootste rumdrinkers ter wereld.

Indiaanse rum is bijna altijd dark rum. Hij heeft vaak een lekkere geur en in tegenstellingen tot andere soorten rum een volle smaak. Het wordt vooral aangeraden als stevig aperitiefje.

Rum heeft trouwens meerdere betekenissen in India. Het wordt er een beetje aanzien als betaaleenheid. Zo worden soldaten van het Indiaanse leger nog altijd deels betaald in rum in plaats van geld. Moeilijke keuze natuurlijk, geld of rum.

We weten nu waar de beste rum vandaan komt. En bij het volgende bezoek aan één van deze landen weten we al tenminste één activiteit. Het proeven van rum. Plezier gegarandeerd. Of wil je liever nu al een beetje rum proeven? Bekijk dan zeker de recepten van deze heerlijke rumcocktails!