Vier weetjes die jij nog niet wist over Mezcal

Mezcal is samen met tequila de trots van de Mexicanen. Ondanks de extreem hoge kwaliteit van deze mysterieuze drank, blijft deze drank meestal in de schaduw van de wel gekende tequila. Welke van deze 4 weetjes wist jij niet?

1. Elke fles mezcal is een creatie van de goden.

De bijnaam van mezcal is ‘The elixir of the gods’. Dit komt door een legende die zegt dat mezcal met opzet is gecreëerd door de goden. Volgens de legende sloeg een bliksemschicht in op een agave plant en werd deze gerookt. De plant sprong open waardoor er een vloeistof vrijkwam. Deze vloeistof met de ‘smokey’ smaak kennen we vandaag de dag nog steeds als mezcal.

2. Elke fles mezcal wordt handgemaakt.

Ondanks dat de winstmarge en productiehoeveelheid veel hoger zou liggen moest het productieproces geïndustrialiseerd worden, is deze nog altijd volledig artisanaal. Bij het maken van mezcal komen geen machines kijken. Enkel hulpmiddelen zoals de tahona (groot stenen wiel gebruikt om de pina te pletten). De manier waarop deze drank wordt gemaakt is nog steeds exact hetzelfde als de manier waarop die 30 jaar geleden werd gemaakt.

3. Elke fles mezcal is compleet uniek.

Doordat mezcal nog steeds artisanaal geproduceerd wordt, is er geen enkele fles hetzelfde. De menselijke productiewijze zorgt ervoor dat er altijd een verschil is in smaak. Zelfs tussen twee dezelfde flessen. Dit steeds opnieuw verrassende en mysterieuze element is een van de vele redenen waarom mezcal zo populair is. Daarnaast geeft het ook nog een extra gevoel bij het drinken van ervan. Wetende dat er heel veel moeite wordt gestoken in het maken van dit drankje maakt het net dat beetje beter natuurlijk!.

4. Elke dag opnieuw valt er wel weer iets nieuws te leren over mezcal.

Er zijn zoveel leuke weetjes over mezcal en de agave plant waarvan het wordt gemaakt. Zoveel dat het bijna onmogelijk is om ze allemaal te kennen. Deze twee grappige weetjes sprongen er voor ons uit en konden we u niet onthouden.

Er bestaat een agaveplant die verticaal op rotsen groeit. De Tobala-agaveplant. Zie jij het al voor je. Daarnaast zijn er ook agave planten die in bomen groeien. Tot op een bepaalde leeftijd. Dan vallen ze uit de boom en groeien ze gewoon lekker verder. Gekke planten die agave planten maar wat zijn we dankbaar dat ze ons heerlijke drankjes als mezcal en tequila schenken.

Weet jij trouwens al de verschillen tussen tequila en mezcal? Of de belangrijkste weetjes dat je moet weten over tequila?