Scotch vs Tequila

Oftewel Schotland vs. Mexico. Veel hebben deze twee landen niet gemeen, behalve dat beide landen een geweldige nationale drank hebben. Voor Schotland is dit natuurlijk scotch whisky, terwijl dit voor Mexico tequila is. Maar wat hebben deze dranken nog met elkaar gemeen en waarin verschillen ze net met elkaar?

De twee verschillen

1. Het productieproces

De manier waarop de twee dranken worden gemaakt is compleet verschillend. Terwijl het productieproces van tequila al zeer geïndustrialiseerd is, is het maken van scotch whisky een eeuwenoude ambacht.

Het productieproces van scotch whisky begint met het toevoegen van water aan granen. Dit mengsel zetten we even te kook zodat we uitkomen tot mouten. Deze mouten worden dan even gedroogd in de oven en daarna gemalen in een molen. Tijdens het malen wordt er warm water doorheen gemengd om al de mouten te laten oplossen en het resultaat is een hete, zoete vloeistof. Een beetje gist daarbij en na het gistproces ontstaat er een soort van bier.

We zijn bijna bij onze perfecte fles scotch whiskey. Het bier dat we nu hebben gecreëerd wordt nog twee keer gedistilleerd in een alambiek (een grote, kopere destilleerketel).

alambiek_alchemistbox

Deze laten we dan drie jaar lang rijpen in eiken vaten zodat we onze creatieofficieel en wettelijk scotch whisky mogen noemen.

blogpost

Het productieproces van tequila is helemaal anders. Wanneer de blauwe agave plant geoogst is, worden al zijn bladeren er zorgvuldig afgekapt door een jimador (de persoon die de agave planten verzorgt en oogst). Wanneer enkel de pinã overblijft (het hart van de agaveplant), wordt deze gestoomd in grote ovens voor 3 dagen. Daarna pletten machines de pinã’s waardoor het sap vrijkomt en dit ook nog eens voor 3 dagen. Daarna nog even laten gisten en dan nog even laten rijpen.De rijpingstijd voor tequila verschilt van soort tot soort. Afhankelijk van de rijpingstijd heb je:

  • Tequila blanco, deze heeft een maximale rijpingstijd van drie maanden

  • Tequila reposado, deze moet zo’n drie tot zes maand rijpen.

  • Tequila anejo, deze vorm van tequila heeft minstens zes maanden rijpingstijd nodig en maximum één jaar.

  • Tequila extra anejo, dit is de meest kwalitatieve en dure tequila. Deze mexicaanse parel moet één tot drie jaar rijpen.

Zo zie je maar, deze twee parels leggen een totaal verschillende weg af.

2. De smaak

Uiteraard verschilt de smaak van deze twee dranken. Maar waarom is de smaak van de dranken zo verschillend? Er zijn enorm veel zaken die invloed hebben op de smaak van jouw scotch whisky. Dit gaat van de gebruikte graansoorten en het gist, tot de vorm van de distilleerketel en de rijpingstijd. Scotch whisky heeft hierdoor zoveel varianten. Van de robuuste en krachtige versies aan de westkust van Schotland tot de subtiliteit in het oosten.

Bij tequila daarentegen proef je het aardse karakter en de energie van de zon en toch ook nog die zachte toets van de gestoomde pinã. De grootste invloed op de smaak is bij tequila de hoeveelheid agave. Zo is een 100% agave tequila veel voller van smaak dan een versie die maar uit 51% uit agave bestaat.

De twee gemeenschappelijk zaken

1. De manier van drinken

Tequila als shot. We horen het nog veel te vaak. De tequila die we als shots drinken is van mindere kwaliteit doordat deze niet uit 100% agave bestaat. Als we 100% tequila drinken verdient dit Mexicaans drankje het om er van te genieten. Eigenlijk zou je tequila net zo moeten drinken zoals je scotch whisky drinkt. Al genietend van alle aroma’s en smaken. Het liefst in een glas met een brede opening. Zodat de lucht alle aroma’s nog wat kan aanwakkeren.

2. Hun bekendheid

Deze twee nationale dranken zijn immens populair. Ze zijn over bijna heel de wereld gekend. En belangrijker nog, ze worden over bijna heel de wereld geapprecieerd. De Mexicanen en de Schotten mogen dus meer dan terecht trots zijn op hun creaties.

Wist je trouwens dat een drank bestaat uit zowel tequila als scotch? De Tequila Herradura Scotch Cask Finish Reposado is een mengeling van beide drankjes en is een limited edition. Er zijn wereldwijd maar 13.000 flessen geproduceerd.

Tequila Herradura Scotch Cask Finish Reposado