Rum vs Piraten

Yo-ho-ho and a bottle of rum. Een uitspraak die enkel en alleen klopt als die uit de mond van een piraat komt. Want wees nu eerlijk. Wanneer we aan rum denken, denken we ook meteen aan piraten en andersom. Maar hoe komt dit nu? Waarom wordt rum zo geassocieerd met piraten? De films van Pirates Of The Carribean zullen er wel voor iets tussen zitten, maar wij zijn toch wat dieper gaan graven om de volgende vraag te beantwoorden: Waarom is rum zo een belangrijk deel van het leven van een piraat geworden?

1. Gezondheid.

Piraten waren vaak op lange expedities. Uiteraard hadden ze hiervoor genoeg drinken mee hebben om die expedities te overleven. De piraten hadden al snel door dat het water aan boord snel besmet was met bacteriën waardoor ze geen betere oplossing vonden om er wat rum aan toe te voegen. Probleem opgelost en de stimulatie om water te drinken, werd maar al te beter. Deze mix werd de naam Grog gegeven en het recept was simpel. Water met rum en soms zelfs een limoentje erbij.

Eigenlijk waren de meeste piraten eerst militairen. Maar omdat de levensstijl van een piraat hun meer lag, zijn ze overgestapt. Geen bevelhebbers meer, beter betaald en misschien wel het belangrijkste geen regels over het drinken van alcohol. Ik zou het ook wel weten.

2. Bereikbaarheid

Vroeger (en nu nog altijd) was bijna alle rum afkomstig van de Caraïben. Deze werd geëxporteerd naar Amerika en Europa. Het grootste deel van de piraten was echter ook afkomstig van de Caraïben. Al snel werden hierdoor grote rumschepen het favoriete doelwit van piraten.

Als de piraten zo een schip aan boord gingen hadden ze maar één doelwit voor ogen. Zoveel mogelijk rum meenemen. Al de rest was bijkomstig en maakte hun niet zoveel uit. Als de rum maar in hun handen terecht kwam.

3. Moraal

Stel het je even voor. Je zit dagenlang op zee met dezelfde mannen, zonder enige beweging. Je zou het voor minder beu worden. Daarom dat rum zo essentieel was voor piraten. Omdat het een enorme boost was voor hun moraal. Sfeer gegarandeerd op zo een piratenschip!

Het had natuurlijk ook wel zijn nadelen. Zo zijn er piratenschepen overmeesterd puur omdat de bemanning te dronken was om terug te vechten. Achja, ze hebben er wel een plezier aan overgehouden.