Negen coole weetjes over vodka

Wat wil jij nog meer weten over vodka? Dat vroegen we ons af. Want laten we nu eerlijk zijn, wat valt er meer te weten dan dat het een geweldige drank is, die veel plezier garandeerd. Dat dachten wij ook. Maar we zijn eens verder gaan kijken en we kunnen wel stellen dat er nog enorm veel valt te ontdekken over dit feestelijk drankje. We beginnen onze ontdekkingsreis met deze negen gekke, maar heel coole weetjes over vodka.

De negen weetjes

1. Vodka is afkomstig van het Slavische ‘voda’, wat evenveel betekent als ‘water’. Ja, je leest het goed. Vodka betekent eigenlijk hetzelfde als water.

2. Vodka is ontstaan in Polen… Of was het toch Rusland? Net zoals iedereen twijfelen wij er ook nog een beetje over. De eerste bewijzen van vodka dateren van 1405 in Polen. De eerste bewijzen over Russische vodka zijn er pas in 1751. Toch denken vele experts dat in beide landen de productie van vodka al eeuwen aan de gang was voordat er effectief bewijs van was.

3. Alcohol als medicijn. Het was een echte trend vroeger. Net zoals vele andere alcoholische dranken werd ook vodka vroeger gebruikt als medicijn. Het werd vooral gebruikt tegen de pest. Nu nog wordt vodka in sommige gevallen als medicijn aanzien. Zo werd er wetenschappelijk bewezen dat vodka helpt tegen geïnfecteerde tanden (en liefdesverdriet).

4. Heren, als je ooit zonder aftershave valt, geen nood. Je kan vodka namelijk gebruiken om aftershave te maken! Best wel geen pure vodka, maar gemengd met laurierbladeren, specerijen en rum werkt het perfect als aftershave. Wel nog één kleine tip. Drink er niet meer van!

5. Vodka is één van de meest pure dranken ter wereld. Het wordt gedistilleerd op basis van water, ethanol en gefermenteerde aardappelen of graan. Daarnaast bevat het maar een heel klein beetje fuse oliën. Voeg daar nog aan toe dat het gefilterd wordt met koolstof en je krijgt één van de meest pure drankjes ter wereld.

6. Wist je dat water zwaarder is dan vodka? Éen liter vodka weegt maar 953 gram en geen kilogram, zoals water!

7. Vodka is één van de weinige alcoholische dranken dat niet beter wordt naarmate de tijd vordert. Sterker nog, het is aangeraden om vodka op te drinken binnen de twaalf maanden na productie.

8. Tot 1885 werd vodka enkel verkocht in emmers van 12,3 liter en nog steeds was het een zeer populair drankje. Gelukkig zijn er daarna wel kleinere porties geïntroduceerd zodat we het eerste deel van de week al zeker niet rondlopen met een gigantische kater!

9. De duurste fles vodka kost 3.75 miljoen euro. Ik herhaal, 3.75 miljoen euro. De vodka met de toepasselijke naam ‘Billionaire vodka’ is gemaakt door designer Leon Verres. De vodka is zo duur omdat hij ten eerste drie keer wordt gedistilleerd. Eerst door ijs, dan door Noord-Europees berke houtskool en als laatste door zand, gemaakt van geplette diamanten en edelstenen. Daarnaast is de fles gemaakt van platinum en rhodium, het etiket is van goud en de bovenste rand bestaat uit diamanten. Wanneer je de vodka bestelt wordt deze ook nog is eens persoonlijke geleverd door een koerier die witte handschoentjes draagt. Van een hele ervaring gesproken!

Billionaire_Vodka.jpg

Zo, zie je maar dat vodka een topper van een drankje is en dus zeker thuishoort in jouw persoonlijke bar. Of toch nog niet helemaal overtuigd? Dan zouden deze zes redenen jou zeker nog moeten overtuigen!