De must-have baruitrusting voor beginners

Elke vorm van ambachtelijk werk vereist zijn eigen set of skills, maar ook een set gereedschap. Zelf in West-Vlaanderen. Voor vissen heb je een vishengel nodig en voor een vishengel heb je een voorraad aas nodig, afhankelijk van de vis die je wil vangen. Bij het maken van drankjes is dat niet anders. Net zoals je geen stok met een draad gebruikt om te vissen, heb je om te beginnen shaken en stirren een aantal basiselementen in huis hebben. Gelukkig kan je in principe van start gaan met een aantal basisspullen.

Boston Shaker

Er zijn twee soorten basisshakers op de markt. De eerste is de cobbler shaker, die doorgaans bestaat uit drie stukken metaal: een grote kop, een strainer die in de beker past en een coverstuk. Deze cocktailtool vind je bij warenhuizen en gewone winkels. Dit kan je vergelijken als de Samsung van de bartools. Beloofd veel en ziet er nog eens goed uit ook, maar aan het einde van de rit is de enige uitkomst de vuilbak of terugzending naar het land van oorsprong.

Terwijl cobbler shakers best mooi kunnen zijn, worden ze voornamelijk gebruikt om de show te stelen en zijn ze niet meteen enorm functioneel. Een krachtige shake en ze hebben de neiging om te klemmen, niet meteen je meest betrouwbare vriend als je eindelijk je kunstjes naar boven wil halen.

De beter shaker — je betrouwbare vriend — is de boston shaker. De enige onderdelen van dit type shaker zijn een metalen cup en een mengglas dat bovenaan nauwsluitend klemt. Dankzij de transparantie van het glas heeft het als grote voordeel dat je enkele een verzameling aan drankjes kan klaarzetten voor je ze begint te shaken. In tegenstelling tot de cobbler shaker zorgt een snelle dreun met de hiel van je hand om de helften van elkaar te scheiden.

Barspoon

Hoewel sommige mensen nog denken dat ze hun cocktails kunnen stirren met een soeplepel, is het aanschaffen van een degelijke barspoon een zegen voor de cocktails te bereiden. Let evenwel op enkele onderscheidende elementen (zoals lengte en spiraalvormige steel) in het design van je lepel. de lengte van de lepel zorgt ervoor dat je vingers het mengglas nooit hoeven aan te raken en het spiraalvormige ontwerp van de steel vergemakkelijkt de draainde beweging die je maakt wanneer je een cocktail stirt. Een geef toe, het steelt ook wel even de show.

Hoe te gebruiken? Buig je barspoon ongeveer 30 graden naar een punt van 10–13 centimeter boven je mengglas, dan zal je ergonomischer kunnen stirrer. Laat bij het toevoegen van de mixers de straal rustig glijden over de spiraalvormige lepel om het bruis beter te bewaren (en de show te stelen).

Jiggers/maatbekers

De fundamentele maten en gewichten die je nodig zal hebben wanneer je snel en vaak cocktails bereidt, zijn de volgende: 7,5ml, 15ml 22,5ml 30ml 45ml,60ml evenals een reeks van eetlepels en theelepels voor een kleinere inhoud. Terwijl jiggers er cooler uitzien, zijn ze beperkt tot het afmeten van twee maten. We gebruiken persoonlijk onze Alchemistcup doordat het veelzijdig kan gebruikt worden en dus niet gelimiteerd is tot 2 afmetingen.

Strainer

Sommige vinden dat het lijkt op een rare vis met tanden, anderen noemen het een metalen tafeltennispalet. Praktisch gezien, bestaat maar één juiste versie, genaamd de Hawkthorne. Dankzij de aanwezigheid van de veer past de strainer op een heel aantal verschillende glazen. Je hoeft niet noodzakelijk veel geld uit te geven aan een strainer, de simpelste uitvoeringen van de Hawkthorne helpen je al een heel eind op weg.