Het cocktailwoordenboek: hoe lijk je een echte bartender?

Hoe wordt je een echte bartender?

Ieder vak of beroep heeft een eigen woordenschat. Soms zorgt dit voor verwarring: ‘vakjargon’ wordt het genoemd. Ook het ‘bartenden’ of het maken van cocktails vormt hierop geen uitzondering. Doet “double strainen” of “rim a glass” niet meteen een belletje rinkelen? Daar zou wel eens snel verandering in kunnen komen! In ons cocktailwoordenboek hebben we de vijf belangrijkste begrippen op een rijtje gezet, zodat jij de volgende keer een geweldige indruk kan maken op jouw vrienden.

Het cocktailwoordenboek

Chill |tʃɪl| - “Chill your glass before making a cocktail”

‘Chill’ is een techniek om een glas te koelen. Je stopt je glas enkele minuten voor gebruik in de vriezer, helemaal gevuld met gemalen ijs of ijsblokjes. Ondertussen kan jij aan de slag met de ingrediënten en bereiding van de cocktails. Alles in gereedheid gebracht? Haal het glas uit de vriezer, verwijder het ijs en je glas is helemaal klaar voor gebruik. Het resultaat is een heerlijk frisse cocktail.

beginner bartender woordenboek

Shaking |ˈʃeɪkɪŋ| - “I want my cocktail shaken, not stirred.”

James Bond heeft zo zijn eigen voorkeur wat cocktails betreft. In verschillende films bestelt 007 een cocktail met het gekende zinnetje “I want my cocktail shaken, not stirred.” Maar wat betekent dit nu juist? 

‘Shaken’ wordt gebruikt voor het goed mengen van jouw cocktailspirits, en om de cocktail te koelen voor het serveren. ’Shaken cocktails’ zijn meestal geshaket in een Boston Shaker met ijsblokjes om alle spirits (de alcoholische dranken in de cocktail, bijvoorbeeld gin) koud te maken zonder deze te verdunnen. 

Voor de perfecte shaken cocktail schud je best tot er een koele rand op je shaker komt. Daarna ‘strain’ je de drank wanneer je een glas inschenkt om eventuele stukjes ijs te verwijderen. Strainen is simpel: een strainer is een duur woord voor een soort zeef die de ijsblokjes tegenhoudt wanneer je de cocktail schenkt.

bartender shaking

On the rocks |ɑːn||ðe||ˈrɑːks| - “Whiskey, on the rocks.”

Een cocktail of een drankje ‘on the rocks’ is een drankje geserveerd met ijsblokjes of een ‘brok’ ijs. Dit ijs heeft als eerste bedoeling om jouw cocktail koel te houden. Toch stopt het daar niet. Doordat het ijs smelt, maakt het jouw drankje ietsje zachter. Sommige dranken reageren zelfs heel positief op ijs, waardoor alle smaken en aroma’s nog eens gestimuleerd worden!

bartender on the rocks

Rim a glass |rɪm||ə||ɡlæs| - “I want a rimmed Margarita.”

Een glas met een rim is een cocktail met een buitenrand van zout, suiker of een ander kruidenmengsel. Het bekendste voorbeeld is de ‘Margarita’, maar eigenlijk is deze techniek toepasbaar op elke cocktail!

Je geeft jouw cocktail erg makkelijk een professionele ‘rimmed look’ in drie stappen. 

  1. Dip de bovenrand van het glas eerst in limoen- of citroensap

  2. Verspreid een bodem suiker of zout op een plat bord 

  3. Plaats de bovenrand van het glas (omgekeerd dus!) in het midden van het bord vol suiker of zout. Je draait het glas eventjes rond om alles mooi gelijk te maken, en je bent helemaal klaar om van jouw rimmed cocktail te genieten.

bartender rimm a glas

Double strain |ˈdʌbl||streɪn| - “Double strain that cocktail please.”

Een cocktail ‘double strainen’ is simpelweg een cocktail dubbel filteren. Zo ben je er zeker van dat er geen fruit en ijs in je cocktail terechtkomt (tenzij je dit net wél wilt natuurlijk!). Je gebruikt hier best een Hawthorne strainer (ontdek hier wat een Hawthorne strainer is) voor. 

bartender double trainen

Zelf aan de slag

Met deze vijf begrippen schop je het al een heel eind in de cocktailwereld! Wil je zelf aan de slag als ‘mixoloog’ en zo schitterende cocktails en ervaringen creëren? Dat kan! Bestel nu jouw persoonlijke Alchemistbox en ga zelf aan de slag. Een Alchemistbox bevat steeds het nodige barmateriaal om van start te kunnen gaan, een cocktailrecept, en alle ingrediënten om dit recept viermaal helemaal zelf te maken. Je hebt je eigen box al in huis twee dagen na je bestelling! Ontdek al onze cocktailboxen via:

Brian De Herdt