Het cocktaillovers woordenboek

Shaken or stirred? Enkele must-know woorden voor cocktaillovers en starters. Ieder vak heeft zijn eigen woordenschat, wat soms voor wat verwarringen kan brengen. Het mengen van dranken vormt hierop geen uitzondering. Toen je voor de eerste keer hoorde van een cocktail ‘shaken’ is er misschien niet meteen het juiste belletje beginnen rinkelen. Breid je cocktailwoordenschat snel uit met deze must-know woorden.

Chill

Techniek om een glas te koelen. Zo stoppen we het glas enkele minuten voor gebruik in de vriezer, gevuld met gemalen ijs of ijsblokjes, waardoor het glas even kan rusten terwijl jij je concentreert op je cocktail. Voor je de cocktail uitschenkt, verwijder je uiteraard eerst het ijs.

Dash

Dit is een maatinhoud die je meestal zal gebruiken bij het toevoegen van bitters. In keukentermen zouden we de term ‘een scheut’ gebruiken. Dit is ongeveer 1/8 van een theelepel.

Double Strain

Bij deze techniek worden ingrediënten tweemaal gestrained (gefilterd) zodat alle sporen van vaste bestanddelen uit de cocktail verwijderd worden. Eerst gebruiken we een Hawthorne strainer en pas daarna een fijnmazige zeef over het glas. Wordt frequent gebruikt voor vers geperst sap van citrusvruchten.

Float

De beweging waarbij je voorzichtig een kleien hoeveelheid spirit of andere vloeistof boven een cocktail giet, zonder de eigenlijke vloeistoffen met elkaar te mengen.

Frappe A Glass

Techniek om een glas voor te koelen, vooral gebruikt bij bierglazen. Je stopt een glas in de vriezer: wanneer je het glas uit de vriezer haalt, heeft het een diepgevroren glazuur.

Mist

Een zachte nevel, meestal afkomstig van een spirit, die boven een reeds bereid drankje wordt gevaporiseerd.

Neat

Wanneer een bepaalde hoeveelheid drank wordt geserveerd op kamertemperatuur (zonder ijs). Neat alcohol wordt vaak geserveerd in een rocks glas, maar niet noodzakelijk.

On The Rocks

Geserveerd met ijsblokjes of een ‘brok’ ijs

Rich Simple Syrup

Een suikeroplossing met een 2:1 verhouding van suiker tot water (in plaats van de gebruikelijke verhouding 1:1 voor gewone simple syrup)

Rim A Glass

De buitenste rand van een glas met zout, suiker of een ander kruidenmengsel.

Shooter

Wordt vaak verward met een shot, met het verschil dat een shooter meer dan één spirit kan bevatten. is bedoeld om in één teug te worden leeggedronken.

Spear

een langwerpige, dun stukje fruit (zoals ananas) of groente (zoals komkommer) dat meestal losjes in een collins glas (langwerpig) gaat. als alternatief wordt er vaak gekozen voor een langwerpige en rechthoekig stukje ijs.

Splash

een geut rechtsreeks uit een fles in een cocktailglas, komt meestal overeen met 1/4 theelepel.

(Straight) Up

Een cocktail die wordt geshaket of gestirred en vervolgens gestrained. Een straight up wordt zonder ijs geserveerd.

Twist

Een dunne strip van de schil van citrusvruchten, die zo weinig mogelijk witte binnenschil bevat.

Wedge

Ongeveer 1/8 van een citroen of limoen, in de lengte versneden

Wheel

Een dun plakje van een citrusvrucht, meestal citroen of limoen, dwars versneden.

Nu denk je waarschijnlijk: ‘ ik denk dat het tijd is om dat leuk gesprek te hervatten met je favoriete barman’ of ‘ik denk dat ik eens die flessen alcohol uit de kast moet halen’.

Hebben we woorden gemist? Laat die even achter in de comments, liefst met uitleg natuurlijk.

Brian De Herdt