Alles over de daiquiri cocktail

Cuba. Het land van de sigaren, rum en cocktails. Voor een van de beroemdste Cubaanse cocktails is het vandaag een speciale dag. Een dag helemaal gewijd aan deze cocktail. Jawel, op 19 Juli is het Daiquiri dag en daarvoor zetten wij kort even alle belangrijkste dingen over deze cocktail op een rijtje.

Waarom kennen we het precieze jaar van de uitvinding? 

De Daiquiri bestaat al sinds 1896. Jennings Cox is de uitvinder van deze heerlijke cocktail en slim als hij was liet hij een receptenkaart achter met het jaar en zijn naam op. Zo wist men altijd al wie en wanneer deze cocktail was uitgevonden.

Toch was een daiquiri toen nog niet degene die we vandaag kennen. Tussen de jaren 1920 en 1930 onderging de daiquiri een hele transformatie. Constantino Ribalaigua Vert, barman en eigenaar van een klein barretje in Havana genaamd Floridita, perfectioneerde de cocktail met geschaafd ijs en de ‘frozen daiquiri’ was geboren.

Ondertussen vind je de daiquiri terug in alle soorten vormen. Zo is er de DTO oftewel de Daiquiri time-out. Dit een shot die je moet nemen net na een stressvolle situatie of als je gewoon even een ‘break’ wilt. Een originele en nieuwe vorm van deze heerlijke klassieke cocktail.

Waarom is het uitgevonden?

Wanneer Amerikaans ingenieur Jennings Cox een cocktailparty gaf in 1896, viel hij plots zonder gin. De Amerikaan leefde na de Spaans-Amerikaanse oorlog in Cuba en als hij één ding had geleerd, was het wel dat er in Cuba altijd rum aanwezig was. Hij verving de gin door rum, voegde wat limoen en bruine suiker toe en de basis voor de daiquiri die we de dag van vandaag nog steeds kennen was gelegd.

Hij noemde de cocktail ‘Daiquiri’ naar een havenstadje in de buurt van waar hij woonde. Leuk om te weten is dat dit havenstadje ook de eerste plek was waar de Verenigde Staten, Cuba binnenviel tijdens de Spaans-Amerikaanse oorlog.

Waarom is het zo beroemd? 

Pas in 1909 ging de daiquiri buiten de landgrenzen van Cuba naar Amerika. Maar het werd pas echt bekend nadat het de transformatie had ondergaan naar de frozen daiquiri. En dat kwam vooral door één speciaal persoon.

Winnaar van de Nobelprijs voor de literatuur, Ernest Hemingway was naast een getalenteerd schrijver, ook een enorme fan van de daiquiri. Zo is er zelfs een speciale Hemingway variant op de daiquiri. Zonder suiker en met een dubbele portie rum, vanwege zijn diabetes. Deze vorm van daiquiri was niet ongevaarlijk en Hemingway werd al snel een vaste klant in Floridita, de bar waar de frozen daiquiri is uitgevonden.

Deze cocktail heeft nog steeds zijn vaste plek op het menu van Floridita als de ‘E. Hemingway Special’. Papa Hemingway maakte zijn zoon’s cocktail ietsje lichter en voegde pompelmoessap en maraschino likeur toe, naast de rum en limoen. Klinkt niet slecht!

Heb jij ondertussen al zin gekregen in deze heerlijke cocktail? Check het recept en maak er gewoon zelf één.