Het verhaal achter Albatross

Albatross on the beach

Het verhaal Achter Albatross

Vandaag zijn we in het mooie West-Vlaanderen waar we spreken met Thomas Geers. Oprichter en zaakvoerder van Albatross Liquors. Dat ondernemen in zijn bloed zat had hij al snel door.

Toen hij 15 jaar was had hij zijn eigen bar op zolder gemaakt waar jan en alleman dan geregeld is iets kwam drinken.

Ondertussen produceert hij samen met zijn businesspartner Tim Veys een twintigtal dranken en heeft hij zijn eigen likeur opgericht: Albatross. Genoeg om over te praten dus. Let's get started.

Hoe kan je Albatross het best uitleggen aan mensen die het niet kennen?

Albatross is een lichte likeur aperitief op basis van braambessen en citroen, wat voor de combinatie van zoet en zuur tegelijk zorgt.

"Het is moeilijk te vergelijken met een andere drank", zegt Thomas, "Het is gewoon iets uniek. Het is geen merk maar echt een soort drank, net zoals jenever of vodka."

Waar en hoe is het verhaal van Albatross begonnen?

"Een drietal jaar geleden ben ik beginnen experimenteren met een recept van een tante van mij. Zij maakte één keer per jaar vlierbloesemlikeur.

Ik deelde dat dan uit aan al mijn vrienden en zij stonden meteen te springen voor meer. Elk jaar opnieuw nam ik dus wel enkele flessen mee voor hun.", zegt Thomas.

"Ik merkte dat de likeur gewoonweg enorm lekker was dus ben ik het commerciële idee ervan beginnen inzien."

Hij heeft zijn tuinhuis omgetoverd in een labo en was klaar om te beginnen experimenteren.

Na elk experiment kwam de test, Thomas en een vriend gingen telkens de baan op om te zien wat het grote publiek van de likeur vond.

Na veel vragen en onderzoek en een paar wijzigingen was Albatross geboren. Niet meer op basis van vlierbloesem maar op basis van braambessen en citroen.

Het alcoholpercentage werd nog verlaagd tot 16% en toen realiseerde Thomas zich iets. "Op dat moment hadden we echt het gevoel dat ons product gewoon de max is en we het zelf zeker zouden kopen.", zegt hij daarover.

Wat volgde was een rollercoaster van gebeurtenissen. Hij stopte zijn studies, ondanks dat hij er voor elk vak door was.

Hij heeft dan een pand gehuurd, een koelcel en de hele installatie aangekocht om dan volledig klaar te zijn om te beginnen.

Wat is de beste manier om Albatross te gebruiken?

"Dat is één van de grote voordelen van Albatross, het heeft enorm veel verschillende toepassingen. Eentje die enorm populair is, is de mengeling met cava of witte wijn als aperitief.

Maar puur drinken is zeker ook een optie. Een derde populaire toepassing is de mengeling met gin zoals de red ginger. De gin hype is enorm in ons land en Albatross kan hier perfect op inspelen.", zegt Thomas.

Een combinatie waar heel wat mensen enorm staan voor te springen is de combinatie tussen Albatross, Gin en de Ginger Ale Schweppes.

Het is Een uniek en enorm toegankelijk recept voor mensen die normaal niet zo graag gin drinken. Voor de klassieke gin drinker is het dan weer iets helemaal anders. Daarbovenop kan je het gewoon thuis laten leveren dankzij Alchemistbox.

Dit komt voornamelijk door de zoete en zure smaak, samen met het lage alcoholpercentage.

Waarin onderscheid Albatross zich tegenover andere dranken?

Albatross is anders dan andere dranken om drie redenen:

  • Het grote aantal toepassingen dat mogelijk is.
  • De natuurlijkheid van alle producten. Alles wordt zelf gedaan, er wordt niet in bulk aangekocht en er wordt zeker geen concentraat gebruikt.
  • De ambachtelijkheid. Zoals al gezegd, van begin tot einde wordt alles zelf gedaan.

"Dit doen we omdat we kwaliteit willen garanderen en we halen er ook meer voldoening uit op deze manier.", zegt Thomas.

Welke drie weetjes moet je zeker weten over Albatross?

Albatross heeft op twee jaar tijd al 5 (!!) keer zijn branding helemaal omgegooid. De kleuren aangepast, het etiket aangepast, ander lettertype, etc.

Albatross liquors maakt ook Limoncello, maar daar wordt enkel de schil van de citroen voor gebruikt. De overschotten worden geperst tot sap en gebruikt om Albatross te maken. Kwestie van niks te verspillen en alles lekker natuurlijk te houden.

De naam Albatross heeft een diepe betekenis ... die niet gebruikt mag worden. De Albatross staat voor vrijheid en niet meer achterom kijken, maar het is bij wet verboden om alcohol met vrijheid te linken dus daarom is de betekenis van Albatross ook moeten veranderen!

Waarom heb je voor de sector van alcohol gekozen?

"Vooral vanwege de mogelijkheid om te experimenteren. Het is heel spannend om telkens nieuwe smaken te ontdekken en te creëren.

We zijn dan ook vaak aan het werk in het labo waar we dan dranken uitvinden die ook enorm lekker zijn, maar commercieel niet mogelijk zijn.

Nu zijn we bijvoorbeeld bezig met een Orancello. Een variant op de limoncello en dat is gewoon een enorm succes. Er zijn al twee volledige batchen gereserveerd, maar met andere dranken is dit soms niet mogelijk."

"Ik had ook voor een traiteurszaak kunnen gaan natuurlijk om een concreet voorbeeld te geven, maar dan blijf je enorm lokaal.

Ik kan mijn eten niet naar de andere kant van de wereld vervoeren zonder kwaliteit te verliezen. Met alcohol is dit wel mogelijk en hierdoor kan ik de hele wereld laten kennis maken met mijn creaties!”

Heb je nog één laatste tip?

"ja, drink een red ginger. Deze variant op de gin & tonic is uniek in al zijn aspecten en zorgt voor een unieke ervaring! De combinatie van zoet, zuur en bitter zorg voor een zeer aangename verassing!"

Dank je wel thomas voor het interview. Wij ronden hier af, maar Ontdek de Red Ginger gerust en creëer zelf unieke cocktails!