Waarom de Belgische likeur Albatross zo uniek is

Albatross, de belgische likeur

Authentiek, creatief en uniek. Dat zijn de drie belangrijkste voorwaarden voor Alchemistbox wanneer we een nieuw cocktailrecept samenstellen. Diezelfde hoge eisen stellen we uiteraard aan alle partners die ingrediënten leveren voor onze verfrissende cocktail. Een mooi voorbeeld is onze Red Ginger.

Die bevat Meyer’s Gin (de eerste en enige gin op basis van de kiwibes), en Albatross (een uniek likeur op basis van braambessen en citroen). Hiermee hebben we in het mooie West-Vlaanderen twee spirits gevonden die perfect passen bij het Alchemist-verhaal. Wat maakt die laatstgenoemde, Albatross, nu zo uniek? We interviewden Thomas Geers, oprichter en CEO van Albatross.

Hoe is Albatross ontstaan?

“Een drietal jaar geleden ben ik beginnen experimenteren met een recept van een tante van mij. Zij maakte één keer per jaar vlierbloesemlikeur. Een deel van de productie deelde ik die dan uit aan mijn beste vrienden. Elk jaar moest ik hen teleurstellen: ze wilden meer flessen dan mijn tante kon produceren. Het werd zo erg dat het ‘productieseizoen’ met rood aangekruist stond in hun agenda.” vertelt Thomas ons al lachend. “Ikzelf merkte dat de likeur gesmaakt werd en dus begon ik te broeden op een commercieel idee”.

Thomas huurde een pand, zorgde voor een volledige installatie en begon te experimenteren. Telkens een nieuwe lading likeur werd geproduceerd, volgde een uitgebreide test. De door de proevers aangehaalde verbeterpunten werden telkens aangepast in de volgende productieronde om uiteindelijk het eindresultaat te bekomen: de vlierbloesem werd vervangen door braambessen en citroen en Albatross was helemaal ready to go!

Hoe beschrijf je Albatross het best?

Als gevolg van de uitgebreide experimenten, is de Albatross een volledig nieuw concept. Door met volledig verse braambessen en citroenen te werken en zelf siroop te koken (dit is uniek in België) ontstaat een gebalanceerde zoetzure likeur. Het kan niet enkel als mixer bij cocktails gebruikt worden: het lage alcoholpercentage en de zachte smaken zorgen ervoor dat de likeur zelfs puur als aperitief kan dienen.

Waarom is Albatross net dat tikkeltje anders?

“Albatross probeert zich steeds op twee vlakken te onderscheiden:

  • De natuurlijke aard van alle producten: alles wordt zelf gedaan, er wordt niet in grote hoeveelheden aangekocht en er wordt al zeker geen concentraat gebruikt.

  • De ambachtelijke bewerking: zoals al gezegd, nemen we de hele producten van begin tot einde voor onze rekening.

Dit doen we omdat we kwaliteit willen garanderen. Bovendien halen we er ook simpelweg meer voldoening uit op deze manier: Albatross is echt mijn passie”, zegt Thomas.

Hoe drink je Albatross het best?

“Aha! Dit is één van de grote voordelen van Albatross - of misschien wel het grootste: Albatross heeft enorm veel verschillende toepassingen. Erg populair is onze likeur gemengd met cava of witte wijn als aperitief. Maar ook puur drinken kan, of als mixer bij cocktails. Het mooiste voorbeeld daarvan is de heerlijke Red Ginger”, lacht Thomas.

“Het leuke aan de Red Ginger is de toegankelijkheid: mensen die normaal niet zo graag gin drinken, lusten vaak wel een Red Ginger door de zoetzure smaak. Absoluut geen klassiek gin-recept dus!”, en natuurlijk kunnen we ons helemaal vinden in deze uitspraak van Thomas.

Albatross ontdekken?

Kriebelt het om deze Belgische likeur zelf te ontdekken? Zoals gezegd is het één van de spirits in onze eigen Red Ginger op basis van Meyer’s Gin en Albatross. Met deze box kan je zelf deze cocktail vier keer maken. Het recept, de ingrediënten en de nodige tools zijn inbegrepen om zelf snel en makkelijk deze cocktail te creëren.