De kunst van het cadeaugeven: hoe vind je het perfecte geschenk

Het perfecte geschenk

Een cadeau vinden is nooit gemakkelijk. Het is belangrijk dat jouw geschenk de waarde van de relatie tussen gever en nemer perfect weergeeft. In deze blog word je op weg gezet om deze perfecte waarde te vinden.

Het ideale geschenk bevat drie belangrijke zaken: Een blijk van vrijgevigheid, een goed persoonlijk inzicht en een grote emotionele impact. Wanneer een geschenk een of twee van deze elementen bevat, is dat fantastisch. Maar om in de categorie ‘wereldklassecadeaugever’ te komen, heb je ze liefst alledrie.

In deze blog wordt elk onderdeel van het perfecte cadeau van dichterbij bekeken, zodat je tijdens de feestdagen een geweldige indruk maakt met jouw geschenken. Jij tevreden, en de cadeau-ontvanger heeft effectief genot van zijn of haar geschenk zonder het zelf nog eens te moeten weggeven (want dat gebeurt nu eenmaal met slechte cadeaus!). Win-win situatie, toch?

Vrijgevigheid

Vrijgevigheid gaat niet over de prijs van het cadeau dat je geeft. Vrijgevigheid gaat over meer belang hechten aan het geluk van de ontvanger dan aan de beloning die je ervoor terugkrijgt. Een duurder cadeau is soms beter, dat klopt. Maar even waardevol is de moeite, tijd, aandacht en zorg die in het vinden en uitkiezen van jouw cadeau is gestoken.

Zo zal een originele, interactieve en persoonlijke cocktailbox die iets minder kost veel beter in de smaak vallen dan een onpersoonlijk cadeau duurder cadeau. Uiteindelijk draait het bij vrijgevigheid over een open hart en iets willen geven in het belang van iemand anders - niet van jezelf.

Inzicht

Slaag je erin de verlangens en behoeften van een ander te zien? Mensen die daarin slagen, geven eigenlijk sowieso een zeldzaam en enorm waardevol geschenk. Inzicht is het vermogen om iemand anders te begrijpen zonder in te zoomen op je eigen mening.

Inzicht verkrijgen? Stel jezelf de simpele vraag: “Welk soort cadeau wilt de ontvanger echt krijgen zonder dat hij/zij dit verwacht te krijgen?”. Het antwoord zal vaak makkelijker zijn dan je op voorhand dacht!

Emotionele impact

Het laatste element van een onvergetelijk geschenk is de emotionele impact. Dé absolute topgeschenken komen meestal als verrassing. Of waarom pak je anders een cadeau helemaal netjes in? Hoe groter de verrassing, of hoe onverwachter het geschenk, hoe hoger de emotionele intensiteit van een cadeau. Een origineel cadeau blijft nu eenmaal langer in het geheugen dan de zoveelste waardebon voor een kledingwinkel!

Een ideaal cadeau laat blijken dat je de ontvanger belangrijk vindt (vrijgevig), goed weet wat hij of zij wilt (inzicht) én heeft een groot verrassingseffect (de emotionele impact). Wil jij ontdekken of onze originele en persoonlijke cocktailboxen het perfecte cadeau zijn?

tips & tricksBrian De Herdt