De geschiedenis van Fever Tree mixers

De geschiedenis van Fever Tree

Fever Tree, de nummer één tonicmixer van de wereld is sinds enkele weken te vinden in jouw Alchemistbox. Het bekendst is Fever Tree als mixer voor de klassieke gin-tonic, al zijn de mogelijkheden eindeloos. Maar hoe is deze tonic zo bekend geworden? Hoe begon het Fever Tree verhaal, en hoe is Fever Tree erin geslaagd de hele wereld te veroveren? Deze blog spit het voor jou helemaal uit!

Hoe het allemaal begon

Na het bezoeken van een 'tonic tasting' in de Verenigde Staten, besloot Charles Rolls de krachten te bundelen met Tim Warrillow om de samenstelling van tonics te analyseren. Aan de hand van hun analyse wilden de heren achteraf een tonic creëren die de beste ‘mixer’ ter wereld zou worden. Maar om dit te kunnen creëren, moesten de mannen eerst de concurrentie onder de loep nemen.

Rolls en Warrillow ontdekten dat bijna elke tonic een gelijkaardige samenstelling had: bewaard met natrium en met toevoeging van kunstmatige zoetstoffen. Het sprak voor zich dat dit zeker beter kon. Vastberaden rolden ze in hun avontuur: de missie om een natuurlijke mixer met de beste ingrediënten van over heel de wereld creëren, werd aangevat.

Zo begon een avontuur van maar liefst 15 maanden. Aanvankelijk spendeerden Rolls en Warrillow, vanaf nu ook zakenpartners, lange dagen in de Britse Bibliotheek. Hier werd door hen uitgebreid onderzoek gedaan naar het hoofdingrediënt van tonic, kinine. Alle boeken waar nog maar een geurtje kinine aanzat, werden verslonden. Alles stond in het teken van de zoektocht naar de meest pure vorm van kinine.

Niet veel Later volgde een heuse expeditie, een wereldreis van plantage naar plantage om de ter plaatse kinine te bezoeken. Meermaals dachten ze de geknipte soort kinine te hebben gevonden. Toch waren er meer dan vijf aanpassingen van het recept nodig, vooraleer in 2005 een lange zoektocht eindelijk ten einde was. De Fever Tree Indian Tonic Water was geboren, en werd vanaf dat moment op grote schaal geproduceerd.

Charles en Tim, founders van Fever Tree

Charles en Tim, founders van Fever Tree

De koortsboom

Waarom de naam ‘Fever Tree’ eigenlijk? Wel, de merknaam ‘Fever Tree’ lag voor de hand. Fever Tree (Koortsboom is namelijk een bijnaam voor de kinaboom, de bron van kinine. De kinine die Fever Tree gebruikt – na deze uitgebreide zoektocht zou dit wel eens de beste ter wereld kunnen zijn – wordt ontgonnen in Congo, dichtbij de grens met Rwanda. Deze wordt daarna vermengd met bronwater en acht botanische smaken, waaronder enkele zeldzame ingrediënten die voor de hoge kwaliteit zorgen: onder meer goudbloemextracten en een bittere sinaasappel uit Mexico maken deel uit van de Fever Tree tonic.

Misschien nog belangrijker is dat kunstmatige zoetstoffen, bewaarmiddelen of smaakstoffen absoluut zijn uitgesloten. Dit was vanaf het begin een prioriteit voor Rolls en Warrillow, die een natuurlijke, kwaliteitsvolle tonic wilden creëren.

De wereldwijde verovering

De Fever Tree tonic sloeg aan en de wereldwijde verovering begon. Naargelang de tijd vorderde voegde Fever Tree nog een hele reeks nieuwe mixers toe aan hun gamma. Voor elke nieuwe mixer (of tonic) werd opnieuw de grootste zorg besteed aan de zoektocht naar kwaliteitsvolle en natuurlijke ingrediënten. Het eindresultaat is een huidig assortiment van veertien heerlijk natuurlijke mixers.

Ook over de verpakking is nagedacht. Verpakt in glazen flessen van 200 ml of 500 ml kunnen Fever Tree tonics zowel dienen voor één consumptie, als voor een grotere gelegenheid.

De gewonnen prijzen

Sinds de lancering heeft het Fever Tree-assortiment wereldwijd veel lof gekregen van drankrecensenten, barmannen en gastronomen. De prijzen stromen dan ook aan de lopende band binnen.

  • Dit jaar is het bedrijf voor het vierde jaar op rij bekroond met #1 Best Selling en Top Trending-tonic door 's werelds 50 beste bars (Drinks International).

  • In 2016 won Fever Tree de IPO of the Year Award van Grant Thornton en werd ook de Queen's Award for Enterprises aan de al uitpuilende prijzenkast toegevoegd.

  • Bovendien hebben vijf van de Fever Tree producten een ‘Gouden Ster’ gekregen tijdens de felbegeerde Great Taste Awards.

Ook in Australië en Spanje viel Fever Tree al meermaals in de prijzen met hun producten.

Maak zelf een cocktail met Fever Tree

Zoals eerder gezegd, is Fever Tree het bekendst als mixer voor de klassieke gin-tonic, al zijn de mogelijkheden eindeloos. Zo combineren we bij Alchemistbox onze Red Ginger en Smokey Spiced Apple met de Fever Tree Ginger Ale. Ook de nieuwe Hierbas x Alchemistbox bestaat naast Hierbas De Las Dunas en de Alchemix ook uit Fever Tree Mediterranean Tonic. Helemaal klaar om zelf aan de slag te gaan met deze kwaliteitsvolle en verfrissende mixer?