Welke tools heb jij nodig als beginnende bartender?

Bartools voor de beginnende bartender

Elke vorm van creatief en ambachtelijk werk vereist andere skills. Maar ook het gereedschap dat je gebruikt is minstens even belangrijk! Zo heb je voor golf de juiste club nodig, afhankelijk van de slag die je wil slaan. Bij het maken van drankjes is dat niet anders. Net zoals je niet golft met een houten stok, begin je ook geen cocktails te ‘shaken en stirren’ zonder enkele belangrijke materialen! 

Ben je zelf helemaal klaar om aan de slag te gaan, en een pro te worden in cocktails maken? Dan is er goed nieuws! Alchemistbox heeft de vier belangrijkste dingen die jij nodig hebt op een rijtje gezet.

1. Een cocktailshaker

Een niet onbelangrijk item is de cocktailshaker, al moeten we er meteen bij vermelden dat je perfect heerlijke cocktails maakt zonder shaker zoals onze Red Ginger. Andere als de whisky sour zijn dan weer onmogelijk te maken zonder shaker.

Er zijn twee soorten shakers op de cocktailmarkt. De eerste (en bekendste) is de ‘cobbler shaker’. De cobble shaker bestaat dorgaans uit drie stukken metaal: een grote kop, een zogenaamde ‘strainer’ die in de kop past, en een cover stuk. Je vindt deze in warenhuizen en gewone winkels. 

Al eens een barman of -vrouw gezien die de show steelt met zijn kunstjes? Die maakt bijna altijd gebruik van een cobbler shaker! Deze shakers worden dan ook voornamelijk gebruikt omdat ze mooi zijn en je er een showtje mee kan opvoeren. Het nadeel is dat deze soort shakers niet altijd erg functioneel zijn: na een krachtige shake hebben ze soms de neiging om te klemmen.

De tweede soort shaker is de ‘boston shaker’. Deze bestaat enkel uit een metalen kop en een mengglas: de twee onderdelen zitten stevig op elkaar. Het grote voordeel is dat de boston shaker veel functioneler is: de twee onderdelen mogen dan wel stevig op elkaar zitten, je krijgt zo ook net zo makkelijk weer uit elkaar. De boston shaker is dus een aanrader voor elke beginnende bartender.

2. Een cocktailstrainer

Een cocktailstrainer? Bedoel je die “rare vis met tanden” of “metalen tafeltennispalet”? De strainer heeft al veel verschillende benamingen gekregen. Maar de enige juiste benaming is en blijft de Hawthorne strainer. De Hawthorne strainer bevat een speciale veer die ervoor zorgt dat deze strainer op enorm veel verschillende glazen en shakers past. Zo ben je zonder veel geld uit te geven, al een heel eind op weg naar de perfecte cocktail.

3. Een cocktaillepel

Een soeplepel dient voor soep. Niet voor cocktails! Een degelijke barlepel mag niet ontbreken in jouw assortiment wanneer je cocktails wilt ‘stirren’, de Engelse term voor roeren. Een barlepel moet vooral lang genoeg zijn zo hoeven je vingers nooit het glas aan te raken.

Helemaal klaar om de show stelen in drie stappen wanneer je cocktails maakt en je ‘mixer’ moet toevoegen (het drankje dat aan een cocktail wordt toegevoegd zoals een tonic bij Gin-Tonic)?

  • Plaats je barlepel schuin in je glas

  • Plaats de top van je mixer tegen de spiraalvormige steel

  • Schenk de mixer zachtjes uit en zie hoe de straal mooi over de steel glijdt

Op deze manier bewaar je de bruis van jouw mixer én gaan de monden van jouw vrienden en familie helemaal openvallen van bewondering: van een win-winsituatie gesproken! Bovendien bevat elke Alchemistbox een gratis barlepel! Zou dit dan een win-win-winsituatie zijn?

4. Een cocktailstrainer

Een cocktailstrainer? Bedoel je die “rare vis met tanden” of “metalen tafeltennispalet”? De strainer heeft al veel verschillende benamingen gekregen. Maar de enige juiste benaming is en blijft de Hawthorne strainer. De Hawthorne strainer bevat een speciale veer die ervoor zorgt dat deze strainer op enorm veel verschillende glazen en shakers past. Zo ben je zonder veel geld uit te geven, al een heel eind op weg naar de perfecte cocktail.

5. Een maatbeker

Al eens iemand in een cocktailbar de maten zien afmeten met zo’n metalen dingetje dat op een zandloper lijkt? Dat zijn ‘jiggers’: enorm cool en vaak verkocht in één pakket met een shaker. Toch zijn ze niet altijd zo handig! Vaak zijn ze erg beperkt in hun gebruik en kan je er slechts twee maten mee afmeten: 20 en 50 ml. 

De oplossing hiervoor? Onze eigen Alchemist-maatbeker! Met de Alchemist-maatbeker kan je ook nog tal van andere maten gebruiken: voor elke cocktail meet je de perfecte hoeveelheid af. Denk je dat zo’n maatbeker wel eens van pas zou kunnen komen? Elke Alchemistbox die jij bestelt bevat een Alchemist-maatbeker om cocktails in alle maten en gewichten te brouwen.

Begin zelf met creëren

Je weet nu welke tools je nodig hebt en waar je op moet letten wanneer je cocktails maakt. De laatste hindernis die je nog moet nemen om zelf ‘de cocktails in handen te nemen’, zijn originele recepten en ingrediënten vinden. En dat is nu makkelijker dan ooit dankzij onze cocktailboxen. Al onze boxen bevatten een uniek recept, alle ingrediënten om het recept vier keer klaar te maken en enkele beginner bar tools. Tijd om aan de slag te gaan dus!